Tyske Elisenlebkuchen

Tyske Elisenlebkuchen

Forberedelses tid:

Antal:

4

Ingredienser:

6 æggehvider
350 g sukker
120 g marcipan, ren, rå
60 g sukat
60 g pomerans
150 g hasselnødder
150 g mandler
90 g mel
1 tsk kanel
1 tsk ingefær
0,5 tsk nelliker
0,5 tsk muskat, revet
1 tsk hjortetakssalt
flormelis
overtrækschokolade

Fremgangsmåde:

1. Læg hasselnødderne i en lille bradepande og rist dem i ovnen ved 200°, til skindet begynder at revne (5-10 min.). Tag dem ud og læg dem i et viskestykke. Luk viskestykket til og gnid nødderne kraftigt mod hinanden, til det meste af den brune skal er forsvundet. Hak dem fint. Smut mandlerne og kværn dem til mandelmel. Hak sukat og pomerans fint. Riv marcipanen.

2. Bland marcipan, sukat, pomerans, hakkede nødder, kværnede mandler, mel, krydderier og hjortetakssalt i en røreskål.

3. Pisk hviderne stive og tilsæt lidt af sukkeret halvvejs. Tilsæt resten af sukkeret, mens hviderne piskes helt stive som til marengs. Rør det meste af marengsmassen i de tørre ingredienser og bland det hele godt. Dejen skal være sammenhængende og formbar med teske. Den må ikke kunne løbe ud. Tilsæt evt. det sidste af marengsmassen, hvis dejen kan bære det.

4. Smør og meldrys bagepapir (det giver kagerne en tynd beskyttende hinde, der erstatter den oblatbund, tyskerne bruger) og afsæt ensartede kager på papiret. En gammeldags iskugleformer med fjeder og bøjle dyppet i vand er ideel – de fås både store og små (til det angivne kageantal er brugt iskugleformere på hhv. 5,5 cm og 4 cm). Lad kagerne stå og tørre lidt ud på overfladen – evt. natten over.

5. Bag dem ved 190° i 12-15 min., til de lige akkurat begynder at gyldne svagt. Glasér med det samme halvdelen af kagerne med flormelis rørt op med lidt vand (eller pernod e.l. med anissmag). Lad resten køle af og dyp dem i en lille skål med smeltet chokolade.