Tema: Asparges

Asparges

Hvad er asparges?
Asparges er en staude fra liljefamilien. Der findes flere sorter, hvide, grønne, lilla og vilde asparges.
De grønne og hvide kan høstes fra samme plante og forskellen er, at de hvide har været dækket af jord og oftest også en sort spand, for at narre aspargesen til at blive kraftigere og forblive hvide og bliver så høstet, så snart de rammer jordoverfladen, mens de grønne vokser over jorden.

Hvad sker der i kroppen, når vi spiser asparges?
Asparges indeholder asparagus-syre, der er en svovlholdig organisk syreforbindelse. Når asparagus-syren bliver nedbrudt, udskilles derfor svovlholdige forbindelser, disse får din urin til at lugte fælt. Asparagus-syren er meget hurtig for kroppen at nedbryde, så lugten kan forekomme allerede efter 15 minutter. Det er dog ikke alle mennesker, der kan lugte denne ubehagelige lugt. Asparges kan ikke tilberedes, så man ikke kommer til at lugte.

Sådan rengøres asparges, så de er klar til at blive tilberedt?
Der er hvide og grønne asparges og de tilberedes forskelligt.
Grønne asparges knækkes, hvor de naturligt knækker og bunden kasseres, da den er trevlet og smager ikke godt.
Hvide asparges skrælles fra under hovedet og hele stilken, da det yderste lag af aspargesen er trevlet og umuligt at tygge.