Sprøde klejner

Sprøde klejner

Forberedelses tid:

Antal:

4

Ingredienser:

250 g mel
0,25 tsk hjortetakssalt
1 tsk kardemomme
0,5 vanilie, stang
75 g sukker
1 æg
2 spsk cognac
75 g smør
2,5 dl vindruekerneolie
250 g svinefedt

Fremgangsmåde:

1. Sigt mel og hjortetakssalt. Stød evt. selv frøene fra kardemommekapslerne og bland kardemommen i melet. Skyl og tør citronskallen og riv den fint. Skrab kornene af vaniljestangen.

2. Pisk æg, cognac(eller fløde), sukker, revet citronskal og vaniljekorn lyst og luftigt. Gnid smørret ind i melet og ælt æggemassen i. Saml dejen, pak den ind og stil den køligt helst et døgn.

3. Rul dejen tyndt ud og skær den i ca. 3 cm brede strimler med en klejnespore eller en kniv (brug en lineal). Skær strimlerne over på skrå i ca. 8 cm’s længde. Skær et snit på ca. 4 cm i retning mellem de to spidser. Træk den ene spids gennem revnen, så siderne får en snoning.

4. Varm olien/fedtet op i en tykbundet gryde (2½ dl eller 250 g er nok til en lille gryde; der skal mere i en frituregryde). Det skal syde omkring en brødterning. Bag 3-4 klejner ad gangen. Vend dem, når de stiger op til overfladen og er lysebrune. Bag dem et øjeblik til og tag dem op med hulske. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir (flere lag køkkenrulle), til de er kolde.

Tips Opbevar klejnerne i lufttæt dåse eller lukket plastpose. Klejner er lækrest, når de er forholdsvis nybagte, så derfor er portionen kun af 250 g mel.