Små artiskokker barigoule

Små artiskokker barigoule

Forberedelses tid:

Antal:

4

Ingredienser:

8 artiskokker, provencalske
1 løg
1 gulerod
4 fed hvidløg
1 kvist basilikum
persille
basilikum blade
0,5 laurbærblad
1 stilk timian
1 citron
5 spsk olivenolie
8 spsk hvidvin, tør
salt og peber

Fremgangsmåde:

* Til denne ret kan kun anvendes ganske små, friske artiskokker, hvor det nederste af bladende og stilken nærmest artiskokken er så saftig og dermed kan koges så møre, at begge dele kan spises. Se i øvrigt note side 35 (o.a.). Ordet "barigoule" betegner egentlig en svamp, den velsmagende mælkehat, men det er med tiden blevet betegnelsen på en ret, der forener den provencalske artiskok med skovens svampe, krydret med de urter, man kan plukke på bjergskråningerne. Denne meget gamle ret, som er så typisk for landene omkring Middelhavet, lever stadig i bedste velgående. Denne version er en smule forenklet, men man kan efter smag tilsætte den nogle skovsvampe eller markchampignons. Pil løget og skær det og guleroden i tynde skiver. Pil hvidløgsfedene. Gem to og hak de to andre sammen med persillen og basilikumbladene.Skær stilkene af artiskokkerne, således at der er ca. fire centimeter tilbage af dem. Klip spidserne af bladene, således at der kun er ca. i cm tilbage af dem. Fjern de yderste to rækker af blade, og skræl stænglen og artiskokkernes bunde med en kartoffelskræller eller en lille skarp kniv. Gnid dem med en halv, overskåren citron. Læg dem derefter i koldt vand med resten af saften fra den pressede citron. Tag derefter artiskokkerne op, en efter en, skil forsigtigt bladene fra hinanden og fjern skægget med en lille ske. Læg dem derefter tilbage i vandet. Varm olien i en emaljeret støbejernsgryde eller i en gryde af rustfrit stål. Lad det skivede løg og gulerødderne få lidt farve i olien. Læg derefter artiskokkerne i gryden, tilsæt timian, laurbær og de to hele fed hvidløg. Smag til med salt og peber. Hæld hvidvinen ved og fyld efter med vand, således at artiskokkerne netop er dækket. Lad dem koge under låg for middel varme i 15 min., tag låget af og kog ind for kraftig varme. Tag gryden af ilden og smag retten til. Tilsæt de hakkede hvidløgsfed, persillen og basilikumbladene. Bland dette omhyggeligt i kogelagen og server straks.