Sødmælksfranskbrød

Sødmælksfranskbrød

Forberedelses tid:

Antal:

1

Ingredienser:

30 g gær
6 dl sødmælk
1 spsk fint salt
1 spsk sukker
50 g smør, blødt
1 kg hvedemel, fint
1 æg
blå birkes

Fremgangsmåde:

1. Opløs gæren helt i den håndvarme sødmælk. Tilsæt salt og sukker. Rør mel i, men ikke mere, end at dejen nemt kan slås igennem med ske eller på maskine.

2. Slå det bløde smør i dejen. Ælt gradvis mere mel i dejen – 1 dl ad gangen, til dejen lige akkurat slipper skål og hånd. Hæld dejen ud på et meldrysset bord.

3. Drys mel på hænderne og ælt dejen færdig på bordet. Drys med en anelse mel, når det er nødvendigt. Ælt dejen i 5-10 min., til den er blød og elastisk.

4. Hæld 1 spsk olie i en høj skål. Vend dejen i olien og læg film direkte på dejen. Lad den hæve til dobbelt størrelse. Jo køligere temperaturen er, jo længere hævetid og jo bedre brød. Første hævning må gerne tage 3-4 timer.

5. Ved at slå brødet ned og give det endnu en hævning, inden man former brødet, får man et mere fintporet, aromatisk brød.

6. Hæld dejen ud af skålen på et meldrysset bord. Del den i to. Tryk hver del flad. Fold dem i tre på langs og tryk kanterne til. Vend sømmen opad og tryk dejen flad igen. Fold dem sammen på langs og knib sømmen sammen. Læg dem med sømmen nedad i godt smurte forme. De må kun fylde formene halvt ud. Lad dem hæve, til dejen fylder formen ud.

7. Pensl overfladen med sammenpisket æg og drys evt. med blå birkes eller sesam frø. Snit brødene med en meget skarp kniv enten flere gange på skrå eller en gang på langs.

8. Bag brødene ved 220° i ca. 30 min. Dæk med alufolie, når brødene er tilpas brune. Vend brødene ud af formene og køl dem af på rist.

Tips For at få et hurtigere brød kan man bruge 50 g gær i stedet for de ovenfor nævnte 30 g og kun lade dejen hæve én gang, før brødet formes. Man kan yderligere sætte gang i hævningen ved forhævning i mikroovn.

Sødmælksfranskbrød holder sig 3 mdr. i fryser.