Rejesmør

Rejesmør

Forberedelses tid:

Antal:

ca. 1 portion

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Hvad enten man bruger krebseskrog, hummerskrog eller rejeskaller, kogt i smør sammen med suppegrøntsager, løg, hvidløg og tomatpuré, bliver resultatet et aromadepot, som man kan have fornøjelse af i hele fire måneder. Denne opskrift giver nemlig så stor en portion, at man f.eks. kan fryse det flydende smør i isterningebakker og opbevare terningerne i plastposer i fryseren. Bare en enkelt terning er nok til at give supper og saucer, ragouter og andre skaldyrsretter en mageløs krydring. Vi viser her fremstillingen af rejesmør. Til krebse- eller hummersmør skal man bruge samme mængde krebse- eller hummerskrog. 1 Svits rejeskallerne i olivenolie. Skyl og rens dem først omhyggeligt under rindende vand og lad dem derefter dryppe godt af på et klæde. De skal være helt tørre, inden de kommes i den hede olie. Brun dem godt over det hele under stadig omrøring med bred spatel. Det mest velegnede til formålet er en wok, den pandelignende kinesiske gryde. Den har den fordel, at man kun behøver meget lidt fedtstof Desuden fordeler varmen sig jævnt helt ud til kanten, hvilket fremskyndet stegningen væsentligt. 2 Tilsæt de klargjorte grøntsager. Lad de rensede, findelte gulerødder, selleri, porre, løg og hvidløg - sidstnævnte skal ikke pilles, men spiren Fjernes - svitse med sammen med tomatpuré under jævnlig vending. 3 Kom nogle stykker smør ved. Fortsæt med at svitse rejeskallerne under vending, til smørret er smeltet. På den måde udløses smagen af rejeskallerne endnu bedre og afgives til smørret. 4 Tilsæt vand under omrøring. Kog blandingen godt igennem og tilsæt så resten af smørret lidt efter lidt. Lad det trække Ca. 1 time på komfurkanten eller for svageste varme. På den måde optager den fede væde endnu flere smagsstoffer. 5 Tag rejesmørret op i stykker. Dæk rejebladingen til og sæt den i køleskab natten over. Så lægger det aromatiserede smør sig som et fast lag ovenpå. Man kan nu skære det igennem med en kniv og let løfte det op med en paletkniv. 6 sigt det flydende rejesmør. Smelt rejesmørret i en gryde for svag varme. Hæld det gennem en hårsigte ned i et firkantet fad. Pres det let med en ske. Lad det afkøle og stivne tildækket i køleskabet. Frys det evt. i isterningebakker . 7 Vend rejesmørret ud på et bræt. Del det i passende store portioner med en skarp kniv. Tag den portion fra, som skal bruges frisk. De øvrige portioner pakkes lufttæt i ekstra kraftigt sølvfolie og lægges i fryseren. Opbevaring Ca. 4 måneder.