Marmorbrød

Marmorbrød

Forberedelses tid:

Antal:

8

Ingredienser:

2 dl kogte basmatiris
50 g gær
1 dl havregryn
1,5 dl kogt vand
3 tsk salt
4- spsk olivenolie
3 spsk cultura
3 dl hørfrø
4 spsk kornkaffe, urtekram
2 dl mel, blandet
1 dl hvedeklid
500 g pizzamel
0,5 dl olie

Fremgangsmåde:

Marmorbrød (inspireret af marmorkage) laves af på to forskelligt farvede deje. Der røres på en grunddej, der siden deles op i to.

Risene er kogt i forvejen og må hverken være for varme eller kolde (37*).

Havregrynene overhældes med kogende vand og afkøler.

Gæren udrøres i lidt lunken vand og blandes med salt, cultura og olie. Heri blandes ris, havregrød, 2 dl hørfrø.

Grunddejen deles nu i 2/3 der laves til lys dej og 1/3 der laves til mørke.

I den lyse blandes så meget pizzamel at dejen bliver smidig, dejen stilles til hævning.

Den mørke dej blandes af 1/3 grunddej, hvori der blandes kornkaffe, de mørke meltyper (klid, rug etc,) og den sidste dl. hørfrø. Tilsidst blandes pizzamel i til dejen er smidig og den stilles til hævning.

Dejene hæver ca. 40 min med viskestykke, afhængigt af varmen. Hvis dejene ikke er hævet give dem da lidt længere (NB ´Den mørke dej vil ikke hæve så meget som den lyse)

Dejene slås nu ned og æltes evt med mere pizzamel. Den lyse dej deles i to lange pølser hvorimellem den mørke dej lægges. Brødet kan herefter klar til bagning men det kan også deles i 12 boller eller skiver. Brød eller boller stilles til efterhævning 20 - 40 min. og stilles i 170 varm ovn og bages 20 min for boller og 30 - 40 min for brød ( man må se til den)

De sidste 10 min skrues op for varmen til 240*.

Tips: Har man ikke en rest ris kan bruges andre rester af korn, kartoffelmos, grød, revet gulerød eller majs.

Tips: Er man virkelige kreativ kan dejen dele i yderligere fler farver (tricolore) eller lægges i mange lag til "kiksekage" eller rulles til roulade.