Let rugbrød med gær

Let rugbrød med gær

Forberedelses tid:

Antal:

2

Ingredienser:

3 dl vand, varmt
1 fl hvidtøl
2 dl kærnemælk
20 g gær
1 spsk brun farin
1 spsk fint salt
500 g rugmel
300 g fuldkornshvedemel
200 g hvedemel, proteinrigt

Fremgangsmåde:

1. Bland kærnemælk, øl og vand, så blandingen er håndvarm. Smuldr gæren i røreskålen og hæld væden ved. Rør, til gæren er helt opløst. Tilsæt brun farin og 500 g rugmel. Bland grundigt. Lad blandingen stå en times tid, til den viser god aktivitet, eller gå straks til pkt. 2.

 

2. Tilsæt salt og fuldkornshvedemel eller grahamsmel. Ælt hvedemel i – 1 dl ad gangen – og vend dejen ud på et meldrysset bord, når den er fast nok. Ælt dejen grundigt igennem og tilsæt kun det nødvendige hvedemel. Form dejen til en kugle. Kom 1 spsk olie i en høj skål og vend dejkuglen i olien. Læg film direkte på den olierede dej og lad den hæve til godt dobbelt størrelse.

 

3. Slå dejen ned og form den til to brød. Læg dem i forme. Smør overfladen med olie. Prik dejen med en grill-pind eller en strikkepind – helt i bund – og lad dejen hæve, til formen er fyldt ud. Bag brødet ved 190° i 60-75 min. Dæk med alufolie, hvis skorpen bliver for mørk. Tag brødet ud af formen og lad det køle af i ovnen.

 

Variationer:

Minirugbrød: Del dejportionen i to. Lav et brød af den ene halvdel. Lav 18 aflange boller (ca. 8 cm lange og 3,5 cm tykke) af den anden halvdel af dejen og læg dem i en smurt bradepande på ca. 24 x 32 cm (3 brød på langs på den lange led og 6 på tværs). Lad minirugbrødene hæve godt, så de ikke bliver for tætte i krummen. Pensl dem med sammenpisket æg eller æggehvide og drys f.eks. to rækker med birkes, to med sesam og to med havregryn.

Med kaffe: Erstat de 3 dl vand med varm kaffe, som giver god farve og smag.

Med kerner og frø: Tilsæt en håndfuld solsikkekerner og en håndfuld hørfrø til dejen.

Med birkes: Kom en håndfuld blå birkes i dejen.