Italiensk panettone-brød

Italiensk panettone-brød

Forberedelses tid:

Antal:

1

Ingredienser:

25 g gær
2,5 dl vand
2 spsk sukker
6 æggeblommer
1 vanilie, stang
0,5 tsk citron, skal
0,5 tsk fint salt
500 g mel
125 g smør, blødt
75 g sukat
50 g lyse rosiner
50 g rosiner
2 spsk smør, smeltet

Fremgangsmåde:

1. Hæld 2½ dl lunkent vand (38°) i en stor røreskål og rør gæren ud heri. Tilsæt 1 tsk af sukkeret og lad blandingen stå et par minutter. Rør i blandingen og stil skålen lunt, til den begynder at boble (3-5 min.). 2. Tilsæt æggeblommer, kornene fra vaniljestangen, revet citronskal, salt og resten af sukkeret. Rør lidt efter lidt 300 g af melet i dejen, til den kan formes som en meget blød dejbold (tilsæt evt. lidt mere af melet). Arbejd det bløde smør ind i dejen i flere omgange ved at løfte dejen op med en hånd og lade den falde ned igen. Saml dejen og ælt mel i den, så den igen bliver løst formbar. 3. Form dejen som en løs, blød bold og læg den i en melpudret skål. Drys lidt mel på overfladen. Dæk skålen med film og sæt den lunt i 30-45 min., til dejen er hævet til dobbelt størrelse. 4. Vælg en springform (18 cm diameter for højt brød, 24 cm diameter for fladere brød). Klem et stykke bagepapir fast i bunden og riv det overflødige papir af. Smør bund og sider med smeltet smør. Klip en strimmel karton, ca. 20 cm bred og så lang som omkredsen af formen + 20 cm overlapning. Brunt papir foldet flere gange sammen kan også bruges. Saml manchetten med papirclips eller tape, så det passer nøjagtigt ind i formen. Smør indersiden af manchetten godt. 5. Ælt løseligt sukat og rosiner i dejen. Saml igen dejen til en bold og læg den i formen. Sæt formen på en bageplade. Skær med et barberblad et kors på oversiden af dejen og sæt pladen med dejen lunt. Lad den hæve til tredobbelt størrelse. 6. Smør forsigtigt overfladen med smeltet smør og sæt brødet nederst i ovnen ved 200° i 10 minutter. Skru så ned til 175°, smør igen overfladen med smeltet smør og bag brødet færdigt – 30-40 min. Brødet skal være gyldent og sprødt på overfladen. Tag brødet ud af formen og lad det køle af på bagerist. Skær smalle ‘lagkageskiver’ af brødet og servér det til morgenkaffen.