Groft rugbrød med surdej

Groft rugbrød med surdej

Forberedelses tid:

Antal:

2

Ingredienser:

1,5 l vand
1 kg knækkede rugkerner
300 g rugmel
500 g hvedemel
3 spsk salt
2. dag
2 hvidtøl
700 g rugmel
1 håndfuld hørfrø
1 håndfuld sesamfrø
1 håndfuld solsikkekerner

Fremgangsmåde:

1. dag: Rør surdejen ud i lunkent vand i en balje. Tilsæt rugkerner, groft rugmel, hvedemel og salt og bland omhyggeligt. Lad blandingen stå i 12-24 timer.

 

2. dag: Hæld øl/vand i dejen fra 1. dag og rør dejen jævn. Tilsæt rugmel og rør/ælt dejen sammen. Tag 2 dl dej fra til surdej til næste bagning. Tilsæt til sidst frø og kerner.

 

3. Fyld dejen i to store rugbrødsforme a 3,3 liter, så de er to tredjedele fulde. Smør overfladen med olie, læg film på og lad dejen hæve, til formene er fyldt ud (mindst 4-6 timer).

 

4. Bag rugbrødet i 30 min. ved 100°. Skru op til 175-200° og bag rugbrødet i yderligere 1½ time. Sluk for ovnen og lad brødet stå en time i ovnen. Tag det ud og pak det først i papir, derefter i plastpose. Rugbrødet er bedst efter nogle dage. Tips Frys evt. rugbrød skiveskåret.