Grøn lasagne

Grøn lasagne

Forberedelses tid:

Antal:

5

Ingredienser:

Til dejen
150 g spinat
2 æg
100 g durum mel
200 g hvedemel
salt
Til ragouten
100 g svinekød, magert
100 g oksekød
100 g spegeskinke
50 g spæk
100 g kyllingelever
1 gulerod
1 stilk bladselleri
2 spsk smør
2 spsk tomatpuré
0,25 l oksekødsbouillon
1 løg
1 tsk oregano, tørret
salt og friskkværnet peber
Til bechamelsaucen
2 spsk smør
2 spsk mel
0,5 l mælk
salt
muskatnød
Til færdiggørelsen
3 spsk smør
100 g Parmesanost, revet

Fremgangsmåde:

Dette er ganske vist en omstændelig opskrift, men netop i kraft af ingrediensernes enkelthed bliver lasagnen en uforglemmelig delikatesse. Raffinementet ligger i detaljen: Der hører 3 slags kød og spegeskinke til ragouten og det er derfor ikke nødvendigt med ekstravagante krydderier. Ægte, selvfølgelig friskreven, Parmigiano Reggiano giver smag. Og små smørklatter, der til sidst fordeles over gratinen, gør en herligt duftende skorpe knasende sprød. Selvfølgelig kan man spare sig meget arbejde – med færdigkøbte grønne lasagneplader og blandet hakket kød. Men så er det altså ikke længere den originale ret.

1. Til dejen renses og vaskes spinaten, og den varmes ved stærk varme i en gryde, med det vand der hænger ved, indtil den falder sammen. Hæld den i en sigte og pres alt vandet grundigt af og hak den meget fint.

2. De to slags mel blandes og æltes sammen med 1 tsk. salt, spinaten og æggene. Dejen dækkes til med et klæde og stilles til side.

3. Til ragouten køres svinekød, oksekød og skinke gennem kødmaskinen. Spæk, løg, gulerod og selleri skæres i små terninger.

4. Smørret varmes i en kasserolle, og spækterninger og grønsager brunes heri under omrøring. Det hakkede kød tilsættes og brunes under omrøring. Tomatpuré, oregano og bouillon røres i, og der krydres sparsomt med salt og peber. Det hele småkoger let under låg i ca. 20 min.

5. Bechamelsauce: Smørret smeltes i en gryde og melet røres i. Gryden tages af ilden og efter 1 min. røres mælken i. Gryden stilles tilbage på ilden, saucen koges op under omrøring og simre let i 10 min. Der krydres med salt og 1 knsp. friskreven muskatnød.

6. 2 l letssaltet vand bringes i kog i en stor gryde. Dejen tredeles og hvert stykke rulles millimetertyndt ud på et melstrøet bagebord ( det kan være vanskeligt at koge de 3 ret store lasagneplader. Kog derfor 6 mindre – men lige så tyndt udrullede plader, og lad pladerne netop overlappe i fadet). De koges, et af gangen, i 3 min. i vandet, skylles i koldt vand og drypper af på et klæde.

7. Kyllingeleveren renses, skæres i terninger og tilsættes kødragouten. Der smages til med salt og peber, og derefter stilles gryden til side. Et stort firkantet ikke for dybt ovnfast fad af samme størrelse som lasagnepladerne smøres med 1 spsk af smørret. Ovnen forvarmes til 200 grader.

8. Lasagnepladerne lægges i formen, en af gangen. På hver plade lægges først kødragout, så bechamelsauce og øverst reven parmesan.

9. Det øverste lag består af bechamelsauce med parmesan, hvorpå resten af smørret fordeles i små klatter. Formen sættes i ovnen og lasagnen bages i 30 min. til overfladen er gylden.