Gærdej med smør

Gærdej med smør

Forberedelses tid:

Antal:

1

Ingredienser:

50 g gær
2 dl mælk
2 æg
1 tsk sukker
1 tsk fint salt
0,5 tsk kardemomme, stødt
500 g fint hvedemel
150 g smør, blødt
smør, smeltet

Fremgangsmåde:

1. Opløs gæren i den kolde mælk. Pisk æggene i. Tilsæt salt og sukker og stødt kardemomme. 2. Tilsæt så meget mel (godt det halve), at dejen kan slås grundigt igennem i adskillige minutter med en træske eller på køkkenmaskinen. Det er dette ‘slav i bolledejen’, der udvikler dejen og giver lette boller. 3. Slå det bløde smør i dejen og ælt derefter så meget mel i, at dejen lige akkurat slipper bord og hænder (håndmetode) eller skålens sider (køkkenmaskine). Form dejen til en kugle. 4. Kom 1 spsk smeltet smør i en høj skål. Vend dejkuglen i smørret og læg film direkte på dejen. Lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse (45-60 min. afhængig af temperaturen). 5. Lad den færdighævede dej falde ud på et melpudret bord og ælt den igennem med lidt ekstra mel på bord og hænder, men ikke mere end højst nødvendigt. Nu er grunddejen færdig til videre forarbejdning.

Af dejen kan du lave boller, brød og lignende. Tilsæt dit favorit indhold, eller bag brødet som det er nu.