Firekornsbrød

Firekornsbrød

Forberedelses tid:

Antal:

4

Ingredienser:

Fordej
12,5 g gær
5 dl vand, lunkent
1 spsk honning
3,5 dl fuldkornshvedemel
Grød
0,5 dl klid
1 dl rugmel
1 dl havregryn
1 dl bygflager
1 spsk salt
5 dl kogende vand
50 g smør
dej
700 g hvedemel
1 spsk olivenolie

Fremgangsmåde:

1. Kom gær i røreskålen og opløs den helt i det lunkne vand. Tilsæt honning, rugmel og fuldkornshvedemel og pisk det jævnt. Lad det stå tildækket en times tid, til det bobler.

2. Kom klid, groft rugmel, havregryn og bygflager i en anden skål. Tilsæt salt og kogende vand samt fedtstof. Rør massen jævn. Lad den trække, til den har stuetemperatur (1 times tid).

3. Hæld den afkølede grød i fordejen og slå det godt igennem. Ælt hvedemel i, til dejen er næsten tilpas. Mængden af hvedemel kan variere meget; lad dejen ‘selv bestemme’, hvor meget den kan tage. Vend dejen ud på et meldrysset bord og drys mel på dej og hænder. Ælt dejen i ca. 10 min. og drys med mellemrum lidt mel på bord og hænder.

4. Form dejen til en bold. Kom 1 spsk olivenolie i bunden af en høj skål og vend dejen i olien. Læg film direkte på dejen. Lad den hæve lunt (evt. ‘rugekasse-hævning’) til dobbelt størrelse.

5. Slå dejen ned og form to brød. Læg dem på bagepapir på en plade med god afstand imellem. Lad dem hæve til dobbelt størrelse. Pensl dem med vand og sigt mel over. Skær med en meget skarp kniv 2 ridser på langs eller 3 på skrå.

6. Sæt brødene i en fugtig ovn og bag dem ved 220° i 30-40 min. Lad brødene køle af på rist.

Tips Find selv på andre blandinger, men lad 3 dl af grødblandingen være groft mel eller flager af en kornsort og den sidste ½ dl klid eller frø. I helsekostbutikkerne findes der et stort udvalg af gryn og flager i forskellige udgaver.