Fin sprød mørdej

Fin sprød mørdej

Forberedelses tid:

Antal:

1

Ingredienser:

250 g hvedemel
1 nip salt
0,5 vanilie, stang
100 g flormelis
200 g smør
1 æggeblomme
1 spsk vand

Fremgangsmåde:

Saml dejen på en af følgende måder:

 

 

Ved håndkraft:

1. Sigt mel og salt i en stor røreskål. Skær det kolde smør i tern. Skrab vaniljekornene (eller den revne citronskal) ned i skålen og sigt flormelis i. Hak det hele sammen med en kniv eller gaffel og gnid til sidst smørklatter og mel sammen med kølige fingerspidser (hav evt. en skål isvand og et håndklæde ved siden af). Rør æggeblommen op med vandet og gnid det ind i dejen til sidst. Bland og saml dejen.

2. Pak dejen i film eller plastpose og stil den i køleskab mindst 1 time og gerne natten over før videre forarbejdning.

 

På køkkenmaskine:

1. Sigt mel og salt i røreskålen. Skær det kolde smør i tern. Tilsæt vaniljekorn/revet citronskal og flormelis og kør det til brødkrummer. Tilsæt æggeblommen og bland hurtigt. Saml dejen uden at ælte for meget.

2. Pak dejen i film eller plastpose og stil den i køleskab mindst 1 time og gerne natten over før brug.

 

I food-processor:

1. Montér plastickniven, hvis den findes. Ellers brug metalkniven. Sigt mel og flormelis og kom det i food-processoren sammen med vaniljekorn/revet citronskal. Tilsæt det kolde smør skåret i tern og kør det sammen, til det ligner brødkrummer. Tilsæt æggeblommen og bland hurtigt, til dejen er jævn.

2. Tag dejen ud, pak den ind og læg den koldt mindst 1 time og gerne natten over før brug.