Dej til kagefigurer og kagehus

Dej til kagefigurer og kagehus

Forberedelses tid:

Antal:

10

Ingredienser:

500 g sirup, mørk
500 g brun farin
1,5 tsk natron
1 kg mel
1 tsk kanel, stødt
1 tsk nellike, stødt
1 tsk kardemomme
1 tsk ingefær
3 æg

Fremgangsmåde:

1. Varm sirup og farin op i en tykbundet gryde og rør, til sukkeret er opløst. Blandingen må ikke koge. Sæt gryden i koldt vand og køl den af, til den er lunken. Rør natron i. 2. Sigt mel og krydderier sammen. Pisk æggene sammen og rør dem i den håndvarme sirup (prøv med en lillefinger). Hæld blandingen i melet og rør den sammen. Brug evt. hænderne og klem dejen gennem fingrene, til den hænger sammen. 3. Hæld den ud på et meldrysset bord og sigt en anelse mel over. Ælt dejen sammen. Dejen skal være blød og plastisk.

Kagefigurer og julepynt 1. Rul dejen (eller noget af den) ud i 3-5 mm’s tykkelse på et melpudret bord og med lidt mel både på dej og kagerulle. Børst helst overskydende mel af med en blød børste. 2. Udstik figurer med kageudstikkere, som fås i mange forskellige størrelser og faconer, eller lav selv skabeloner i pap af dyr, engle og kagemænd og -koner og skær dejen til efter skabelonen. Udstik et hul foroven i figurerne, hvis de skal bruges til ophæng i silkebånd eller guldtråd. Et stykke af et sugerør (de store, som kan bøjes i den ene ende) er velegnet til formålet. Det lille dejstykke, der forsvinder op i sugerøret, kan pustes ud bagefter og give plads til nye hulstykker. 3. Læg forsigtigt figurerne over på bagepapir på en bageplade og bag dem ved 180° i 10-15 min. afhængig af størrelse og tykkelse. Lad dem køle af i ét lag på en bagerist, så de ikke bøjer under afkøling. 4. Dekorér kagerne efter ønske. Her er et par muligheder: • 200 g flormelis rørt op med 3-4 spsk citronsaft kan sprøjtes ud med kræmmerhus (s. 33) eller en lille kraftig frysepose med meget fint afklippet hjørne. Glasuren kan også bruges som lim til glansbilleder på gammeldags facon. • Letpisket æggehvide påført med pensel får ‘guldstøv’ til at hænge fast og giver i øvrigt figurerne en blank overflade. • Figurernes forside kan dyppes i en lille, flad skål med smeltet chokolade (stik evt. en gaffel i bagsiden, så der ikke kommer chokolade på fingrene).

Kagehus 1. Det er mest praktisk at arkitekttegne huset, så de enkelte dele kan udskæres af én plade. Mål det plane stykke af bagepladen op (nogle plader har en ret bred skråning i den ene side) og tegn de enkelte dele på kraftigt papir, så de to tagstykker, to gavle og to sider kan være indeni og tegn de enkelte dele på kraftigt papir, så de to tagstykker, to gavle og to sider kan være inden for bagepladens flade areal. Husk at beregne taget længere end siderne, da gavlens tykkelse skal lægges til i begge ender. Klip delene ud. 2. Smør en bageplade grundigt og drys mel på. Slå pladens kant mod vasken, så melet fordeler sig. Rul en halv portion grunddej ud på pladen i ca. 5 mm’s tykkelse. Dejmængden er omtrentlig, da plader har forskellig størrelse. Brug bagsiden af en plade, hvis kanterne er i vejen for udrulningen. Drys lidt mel på dej og kagerulle og børst det af, så dejen ikke hænger i. Skær dejen lige af ca. 1 cm fra kanten. Bag dejpladen ved 180° i 10-15 min. afhængig af tykkelsen. 3. Læg de seks papirstykker på den bagte, varme kageplade og skær stykkerne ud efter papiret. Læg lige sider helt op til et eksisterende snit. Varm evt. pladen op igen, hvis kagen bliver for stiv undervejs. Udstik eller udskær vinduer og dør, ligeledes mens kagen er varm, og lad alle delene køle af på et fladt underlag, så de ikke buler. 4. Pisk royal icing af 2 æggehvider og 400-450 g flormelis. Det er vigtigt, at glasuren har den rette konsistens, så den beholder faconen, når den sprøjtes ud. Fyld den på en sprøjtepose med en stjernetylle med ca. 5 mm åbning, eller brug en kraftig plastpose og klip et lille hjørne af. 5. Sprøjt et par tykke striber glasur indvendig på de lige sider af den ene gavl. Sæt husets sider fast på glasuren, så vinklerne er rette. Kom glasur på den anden gavls sider og tryk gavlen på plads. Sprøjt glasur på kanten af gavlens skrå sider og på toppen af husets sider og læg taget på. Lad huset tørre i fred og ro (eller brug en hårtørrer). Hvis taget viser tendens til at glide af, kan man fæstne det med et par tandstikkere, som klippes af i niveau. 6. Dekorér alle sømme med glasur og indram vinduer og dør. Overtræk taget med chokolade eller karamelsnører klippet til, så de passer, og limet på et tyndt lag glasur. Sprøjt glasur i tæt siksak langs rygningen og dekorér den med halve orangegrene som tagryttere. Dekorér resten af huset efter ønske, enten med slik eller med blomster og ranker af modellerpasta, som fæstnes med små klatter glasur. Hvis der skal lys i huset, anvendes en lille lommelampe eller cykellygte – ikke et fyrfadslys, som varmer huset op, så taget falder ind. Huset kan anbringes på små grankviste og bruges som borddekoration.