Christmas cake

Christmas cake

Forberedelses tid:

Antal:

4 personer

Ingredienser:

Frugt:
1½ dl mandler
lidt revet skal af 1 appelsin og 1 citron
3½ dl korender
3½ dl lyse rosiner
1 dl svesker
1 dl blandet hakket pomeransskal og sukat
1 dl whisky, rom eller cognac
Dej:
250 g smør, blødt
2½ dl sukker
4 æg, stuetemperatur
4 dl mel
lidt muskat, revet
1 nip kanel
1 nip nelliker
1 nip ingefær
1 nip salt

Fremgangsmåde:

1. Smut mandlerne og hak dem. Vask appelsinen og citronen og riv kun den farvede del af skallen. Bland alle frugterne i en skål og hæld spiritus over dem. Dæk med film og lad indholdet trække – gerne 12 timer. 2. Rør smørret hvidt med sukkeret. Tilsæt æggene et ad gangen og sigt til sidst mel og krydderier i. Hvis dejen skiller, inden alle æggene er rørt i, hjælper det at tilsætte lidt af melet. Bland til sidst al den udblødte frugt i. 3. Smør en springform og klem bagepapir fast i bunden. Klip en strimmel bagepapir til siden. Smør bagepapiret. Beklæd formen udvendig med 1-2 lag brunt papir og bind det fast med blomstertråd eller sejlgarn (anbring en elastik først og fjern den, når der er bundet). Den megen indpakning skal forhindre, at kagen bliver brændt i skorpen under den lange bagetid. 4. Sæt kagen i ovnen på nederste rille i 30 min. ved 170° og skru derefter ned til 150°. Bag kagen færdig ved 150° i ca. 3 timer (i almindelig ovn). Se til kagen med mellemrum og dæk den til med folie, når den er brun på toppen. Kagen er færdig, når den springer elastisk tilbage ved et tryk midt på kagen. Ikke to kager opfører sig ens, men som regel revner kagen let på toppen. Lad kagen køle af 30 min. i formen. Tag den ud af formen og lad den køle helt af. Pak den først i smørrebrødspapir og så i plastpose og opbevar den køligt helst i en måned eller mere. Det er ikke forbudt at ‘fodre’ kagen med en spsk spiritus i ny og næ. Glasering Hvis man vil følge de engelsktalende landes skik med glasering af kagen, gør man sådan: 1. Pensl kagen med smeltet, siet orange- eller abrikosmarmelade eller ribsgelé. 2. Er der revner i kagen, starter man med at bruge lidt marcipan som ‘polyfilla’. Rul marcipan tyndt ud mellem to lag smurt plastic (fra et plastchartek) og vend den over på kagen. Marcipanen kan lappes sammen af flere stykker, og sømmene glattes ud. Lad evt. marcipanlaget tørre lidt. 3. Smør æggehvideglasur, den såkaldte royal icing i et glat lag på kagen. Lad glasuren tørre lidt. 4. Lav pynt af modellerpasta af sukker eller marcipan og lim det fast på kagen med glasurrester. Tips For at fremskynde processen kan man tørre både marcipanlag og grundglasur i varmluftsovn ved 75° og med ovndøren på klem. Stil kagen på en tallerken, så den ikke tørrer i bunden.