Butterdej

Butterdej

Forberedelses tid:

Antal:

1

Ingredienser:

250 g mel
1 tsk salt
250 g smør
1,4 dl koldt vand
1 tsk citronsaft

Fremgangsmåde:

Med håndkraft:

1. Sigt mel og salt i en skål. Gnid 50 g af smørret ind i melet. Læg resten af smørret på køl.

 

2. Lav en fordybning og hæld vand og citronsaft i. Arbejd dejen løst sammen med fingerspidserne. Brug evt. en dejskærer til sidst. Dejen skal ligne små brødkrummer. Det gælder om at undgå, at dejen bliver elastisk gennem æltning. Saml dejen i en kugle og skær et kryds i toppen. Pak den i tætsluttende plastpose og lad den hvile i køleskab i 20-30 min. (Fortsæt fra pkt 3).

 

Med køkkenmaskine:

1. Sigt mel og salt i skålen. Tilsæt 25 g af smørret og kør det ind i melet, til det ligner brødkrummer. Læg resten af smørret på køl.

 

2. Tilsæt ca. 1,4 dl vand (se tips herunder) og saml hurtigt dejen. Maskinen må ikke køre for længe, så bliver dejen elastisk. Tryk dejen til en kugle. Pak den i tætsluttende plastpose og lad den hvile i køleskab i 20-30 min.

 

 

3. Tag smørret ud af køleskabet, drys mel på bord og smør og bank det med kagerullen på kryds og tværs. Fold det sammen, strø mel på og bank videre, til smørret virker plastisk uden at være klistret. Form det til en blok på ca. 15 x 15 cm. Læg det til side.

 

4. Tag dejen ud af køleskabet. Drys lidt mel på bord og dej og fej det af igen. Tryk kuglen lidt flad. Rul fire lapper ud fra en forhøjning i midten. Lapperne skal være ca. 15 cm lange og den forhøjede firkant i midten godt 15 x 15 cm.

 

5. Læg smørret på den forhøjede firkant og slå lapperne ind over smørret, så der dannes en konvolut. Knib alle sømme godt sammen. Der må ikke være synligt smør. Strø mel på og børst af. Vend konvolutsømmene nedad. Strø mel på overfladen og børst af. Slå dejen nogle gange med kagerullen, så den bliver fladere, uden at ødelægge den firkantede facon.

 

6. Rul dejen ud i én retning, så der dannes en aflang firkant, ca. 20 cm bred og 50 cm lang. Tilstræb lige hjørner ved at rulle hjørnerne ud og banke dem i vinkel med kagerullen. Fold den ene ende af dejen ind, så en tredjedel af dejen er fri. Fold denne tredjedel over de to andre. Tryk kanterne sammen med kagerullen. Hele dette punkt 6 kaldes en ‘omgang’. Gentag punkt 6, så dejen får 2 omgange. Marker antal omgange med fingerspidserne. Pak den i tæt plastpose eller film og læg den i køleskabet i 30 min.

 

7. Tag dejen frem igen, pak den ud og dup evt. udtrådt fugt af med køkkenrulle. Strø mel på bord og dej og børst det af igen. Giv dejen yderligere to omgange (se punkt 6). Pak dejen i tætsluttende plastpose eller film og læg den i køleskabet i 30 min.

 

8. Gentag punkt 7. Dejen har nu fået i alt 6 omgange og skal igen hvile indpakket i køleskab, inden den kan rulles ud.

 

9. Skær den ønskede mængde (iflg. opskriften) af butterdejen. Drys mel på bord og dej og børst overflødigt mel af. Rul butterdejen ud i 3-5 mm tykkelse og løft den ofte fra bordet og ‘vift’ den i luften. Det er vigtigt at slå elasticiteten ud af dejen, da den ellers kan trække sig for meget sammen under bagningen. Vend dejen flere gange, drys med mel og børst det af. Fortsæt udrulningen, til dejen beholder den ønskede tykkelse uden at trække sig sammen. Lad evt. dejen hvile på det kølige, meldryssede bord i ca. 10. min., så forsvinder elasticiteten.

 

10. Udskær eller udstik dejen i den ønskede facon. Brug en skarp kokkekniv og tryk den gennem dejen i stedet for at trække den, eller brug en pizzaspore og en lineal. Runde udstikkerforme trykkes helt gennem dejen og løsnes med et vrid.

 

11. Fugt et stykke bagepapir med en opvredet, ren klud og læg de formede butterdejsstykker omvendt på papiret. Træk papiret over på en plade eller en bakke, der kan gå i køleskabet og stil dem koldt i 20 min.

 

12. Stryg forsigtigt overfladen med 1 æggeblomme rørt op med 1-2 spsk vand; pas på, at æggestrygelsen ikke løber n ed ad siderne. Sæt butterdejen i en 220° varm ovn, skru ned til 200° og bag butterdejen som anført i opskriften. Tips Mængden af vand kan variere ganske lidt afhængig af melkvaliteten (fra 1,3-1,5 dl). Start med 1,3 dl og tilsæt lidt mere efter behov. Dejen skal have den rette konsistens – nærmest som blød modellervoks.

 

Giver ca. 650 gram dej.