Blandet fiskegryde

Blandet fiskegryde

Forberedelses tid:

Antal:

6

Ingredienser:

1,5 kg fisk
250 g blæksprutter, små
500 g blåmuslinger
2 stilke bladselleri
600 g tomater
1 bdt bredbladet persille
1 gulerod
1 stort løg
5 fed hvidløg
2,5 dl hvidvin, tør
1 dl olivenolie
6 skiver hvedebrød
salt og peber

Fremgangsmåde:

Denne usædvanlige mangfoldighed af fiskesorter og skal- og krebsdyr, skaber denne gryderets charme og giver en uforlignelig aroma. De kan roligt eksperimentere med alt, hvad fiskehandleren kan tilbyde – de vil altid komme det rigtige i blandingen. Hvad mere er: Det behøver ikke altid at være de dyreste fiskesorter. Benyt Dem af gode tilbud! Ved kogning må man ubetinget passe på: Udbenede , fine fileter skal først i gryden til allersidst og må kun dampes i få minutter!

1. Fiskene renses og skylles under rindende vand, deles i portionsstykker. Hoved og finne skæres fra, lægges i en gryde med ½ l vand og varmes op. Søtunge fileteres. Blæksprutterne renses, skylles og skæres i små stykker. Muslingerne vaskes og børstes kraftigt; muslinger, der allerede er åbne, eller som ikke lukker sig ved let slag mod bordet kasseres. 1 Bladselleri, gulerod,½ løg og 2 fed hvidløg skæres i småstyk-ker og tilsættes fiskestykkerne (hoved og finner) i gryden. ½tsk. Salt strøs i og suppen småkoger i 30 min. Dernæst hældes den gennem en finmasket si og stilles til side.

2. 6 spsk. Olivenolie varmes op i en stor kasserolle. ½ løg og 2 fed hvidløg skæres i småstykker og dampes sammen med blæksprutterne. Tomaterne skoldes, flås, skæres i småstykker og hældes ved. Hvidvinen hældes i, og det hele småkoger i 15 min. Der krydres med salt og peber.

3. Nu lægges som det første de fastkødede fiskestykker (knurhane, kulmule, torsk, helleflynder, makrel) i gryden, halvdelen af den tilberedte fiskesuppe tilsættes og det hele simre i 10 min.

4. Til sidst kommer muslinger, mulle og udbenede søtungefileter i, den øvrige suppe hældes i, og det hele koger færdig endnu ca. 10 min. Persillen hakkes fint og blandes i; der smages til med salt og peber.

5. Hvedebrødsskiverne ristes på brødristeren, gnides med sidste hvidløgsfed og dryppes med resten af olivenolien. De serveres som tilbehør til fiskegryden. Vinforslag: tør hvidvin, f.eks. Bianco di Pitigliano eller hvidvin fra Cinqueterre.