Bagels

Bagels

Forberedelses tid:

Antal:

20

Ingredienser:

15 g gær
3 dl vand, lunkent
1 æg
1 tsk fint salt
1 tsk sukker
0,5 tsk koriander, stødt
0,5 tsk spidskommen, stødt
500 g hvedemel
100 g smør, blødt
1 spsk olie
1 æggeblomme
sesamfrø

Fremgangsmåde:

1. Opløs gæren helt i den lunkne væske. Tilsæt ægget, salt, sukker og krydderier. Pisk det godt sammen. Tilsæt ca. det halve af melet og slå dejen godt sammen. Tilsæt det bløde smør og slå det ind i dejen. Ælt derefter gradvist mel i dejen, til den slipper skålen. Ælt dejen færdig på bordet med lidt meldrys.

2. Kom 1 spsk olie i en ren skål. Vend dejkuglen i olien og læg film direkte på dejen. Lad den hæve til dobbelt størrelse. Slå den ned og del dejen i 20 stykker.

3. Tril hvert stykke til en pølse på ca. 25 cm. Drys om nødvendigt med lidt mel. Tril pølsen tyndere i enderne. Fugt den ene ende med vand på en bagepensel og slå den anden over, så der er god overlapning. Læg kransene til hævning på bagepapir på en bageplade. Lad dem hæve til knap dobbelt størrelse.

4. Bring en bred gryde/sauterpande med vand i kog. Dyp en hulske i vandet og løft 3-4 kranse forsigtigt over i vandet. Lad dem koge 15 sek. på hver side. Løft dem op igen og lad dem dryppe af. Læg dem tilbage på bagepapiret.

5. Rør æggeblommen op med 2 spsk koldt vand. Pensl de formede kranse med æggeblommevand og drys med sesamfrø eller blå birkes. Sæt kransene i ovnen ved 200° og bag dem 20-25 min. Vend dem evt. efter 20 min. og bag dem 5 min. til med bunden i vejret, hvis de ikke er blevet brune i bunden på grund af fugten. Lad dem køle af på en bagerist.

Tips Man kan sagtens bage de formede bagels almindeligt uden først at skolde dem. En tredjedel af melet kan udskiftes med fuldkornshvedemel. Bagels bruges som sandwichbrød med alle former for fyld. Særlig typisk er røget eller saltet laks med flødeost og purløg. Bagels optræder også i en sød udgave med kanel og rosiner.