Bûche de Noël

Bûche de Noël

Forberedelses tid:

Antal:

1

Ingredienser:

Bund
4 æg, str. 3
120 g sukker
90 g mel
2 spsk kakao
Desuden
0,5 dl sukker
1 dl vand
2 spsk rom
vanilie, stang, tom
Creme
125 g smør, blødt
60 g sukker
0,5 vanilie, stang
250 g kastanjepuré, usødet
Glasur
150 g chokolade, mørk
2 æggeblommer
2 spsk rom
1,25 dl piskefløde
pistacienødder

Fremgangsmåde:

1. Begynd med bunden: Pisk æg og sukker meget længe (helst på køkkenmaskine), til massen er hvid og helt stabil (dvs. en spsk af massen beholder faconen, når den bliver lagt oven på resten). Sigt mel og kakao over og fold omhyggeligt og forsigtigt melet ind i æggemassen.

2. Hæld dejen på smurt melet bagepapir eller rouladeform og bag den ved 200° i ca. 8 min., eller til den er elastisk ved et let tryk på midten og slår fra i siderne. Vend den ud på sukkerdrysset papir og lad den køle af. Dryp den med en sirup kogt af sukker, vand og vaniljestang, kølet af og smagt til med lidt rom.

3. Pisk blødt smør, sukker, kornene fra vaniljestangen og kastanjepuré længe, til det bliver meget luftigt. Tilsæt rom og pisk videre, til sukkeret er helt opløst. Smør cremen ud på den afkølede bund og rul den stramt sammen med papiret. Læg den i køleskab.

4. Lav glasuren: Smelt chokoladen ved lav varme, køl den lidt af og rør æggeblommerne i. Rør rommen i. Pisk fløden stiv. Fold lidt af fløden i chokoladen, som skal have stuetemperatur. Fold resten af fløden i.

5. Skær enderne af kagen. Skær derefter en ca. 5 cm blok af rouladen og del den i to på skrå. Sæt de to ‘grenstumper’ på oversiden af kagen pegende til hver sin side og med den skrå side ned mod stammen. Lad dem ikke hænge for langt ned, så falder de af. Lim dem på med lidt af glasuren. Fordel glasuren på kagen og gør den riflet med en gaffel. Pynt med hakkede pistacier og andet efter smag.

Tips Holder sig fint i køleskab i 3-5 dage. Rouladen med fyld kan fryses i op til 3 mdr. uden chokoladeglasur og pynt. Bûche de Noël skal serveres ved stuetemperatur, så cremen ikke er for stiv. Et glas Malvasía delle Lipari, en Muscat de Rivesaltes/Muscat de Baumes de Venise eller den søde græske Samos-vin smager godt til.